Αιρετοί ανακλητοί όχι αυθαίρετοι!

 

του Μηταφίδη Τριαντάφυλλου, εκπαιδευτικού

     

Οι εκλογές μεθαύριο για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε «δημοψήφισμα» καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που περιθωριοποιεί και υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό.

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τείνουν να μετατραπούν σε μηχανισμούς νομιμοποίησης της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, προώθησης πελατειακών σχέσεων, άμβλυνσης των συνειδήσεων και υπονόμευσης της συλλογικής δράσης.

Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι υπήρξαν αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα τελευταία χρόνια που έδρασαν όχι ως εκπρόσωποι του κλάδου αλλά ως τοποτηρητές της Διοίκησης. Καταρράκωσαν κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Ανέχτηκαν αυθαιρεσίες της Διοίκησης σε βάρος συναδέλφων. Μετέτρεψαν τα συλλογικά δικαιώματά μας σε υπόθεση ατομικής εξυπηρέτησης. Κινήθηκαν με γνώμονα το παραταξιακό και κομματικό συμφέρον και τις πελατειακές τους σχέσεις, αγνοώντας τις ΕΛΜΕ και τον κλάδο.

Λιγοστοί, δυστυχώς, ήταν οι αιρετοί που αγωνίστηκαν για διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και υπερασπίστηκαν με συνέπεια τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.

Η προώθηση ενός νέου, δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου συγκρότησης και λειτουργίας ανεξάρτητων Συμβουλίων απαιτεί συνεχή διεκδίκηση και συλλογικό αγώνα. Η δράση όμως των αιρετών είναι κατεξοχήν δική μας υπόθεση, αφού η ανάδειξή τους είναι αποκλειστική μας ευθύνη.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι οι αιρετοί μπορούν να αλλάξουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Όμως, μια μαχητική, ανιδιοτελής και ασυμβίβαστη παρουσία σ’ αυτά, που θα στηρίζεται στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να ορθώσει αντιστάσεις στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές, να εναντιωθεί στον αυταρχισμό και να αναχαιτίσει τις αυθαιρεσίες. Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλουμε να ενισχύσουμε την παρέμβαση του συνδικαλιστικού  κινήματος, να κατοχυρώσουμε στην πράξη τις θέσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα, να προτάξουμε στις διεκδικήσεις μας την αγωνία των συναδέλφων μας.

Στις εκλογές των εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μας δίνεται η ευκαιρία:

·               να ενισχύσουμε την αντίσταση στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία της Διοίκησης,

·               να γυρίσουμε την πλάτη στο μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια,

·               να προβάλουμε πιο έντονα το αίτημά μας για ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών διαδικασιών στην Εκπαίδευση,

·               να αναδείξουμε αιρετούς που θα σέβονται τις αποφάσεις του κλάδου και θα δρουν με γνώμονα το συμφέρον της Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

 

 

                                                                  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 3/11/08