ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 6 Μαΐου 2008
 

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη κατά την τελετή έναρξης της μαθητικής εβδομάδας καλλιτεχνικής έκφρασης των

14ων Πανελλήνιων Καλλιτεχνικών Aγώνων στη Θεσσαλονίκη


Κυρίες και Κύριοι,

Η αποψινή βραδιά είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την εκπαίδευση στην χώρα μας διότι όχι απλά συνδέει αλλά σχεδόν ταυτίζει την Παιδεία με τον Πολιτισμό. Απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς και αναδεικνύει τα ταλέντα της, εκτός από τα γράμματα και στις τέχνες, συνεχίζοντας μια διαχρονική ελληνική παράδοση. Η ταυτότητά μας είναι ο πολιτισμός μας και ο πολιτισμός μας δεν είναι μουσειακό έκθεμα του παρελθόντος. Είναι δυναμικός, είναι διαχρονικός, είναι ζωντανός και βρίσκει τη σύγχρονη έκφρασή του μέσα από τις δημιουργίες της γενιάς που έρχεται.

Ο θεσμός των καλλιτεχνικών αγώνων έχει ήδη μεγάλη ιστορία μια που ξεκίνησε πριν 14 χρόνια με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Πέρασε από πολλά κύματα για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή, όπου άτομα ή ομάδες μαθητών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας διαγωνίζονται στο θέατρο, τη μουσική, το χορό και τη ζωγραφική.

Η φετινή καινοτομία συνίσταται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι τελικοί αγώνες δε διοργανώνονται στην Αθήνα, αλλά στην πρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά, την όμορφη Θεσσαλονίκη. Η απόφασή μας αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ελληνική περιφέρεια. Τονώνει το περιεχόμενο της διοργάνωσης και ενισχύει τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως του σημαντικότερου Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, έγινε σε συνεργασία με τις περιφερειακές μας διευθύνσεις σε όλη τη χώρα: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Επίσης, συμμετέχει η Κύπρος καθώς και σχολεία του εξωτερικού όπως το σχολείο της Μαριούπολης από την Ουκρανία με παρουσίαση αρχαίου δράματος.

Στην οργάνωση των αγώνων συνεργάστηκαν η κεντρική διοίκηση του ΥΠΕΠΘ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος. Στους περιφερειακούς αγώνες συμμετείχαν περίπου 30.000 παιδιά. Στην μαθητική Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης που σήμερα εγκαινιάζουμε λαμβάνουν μέρος 1.850 μαθητές μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι απέσπασαν το πρώτο βραβείο των περιφερειακών αγώνων.

Η εβδομάδα αυτή δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στοχεύει να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο και πολυδύναμο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο κινητοποιεί δημιουργικά την εκπαιδευτική κοινότητα και δραστηριοποιεί κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Οι αγώνες προωθούν την αισθητική αγωγή, συνδέουν την Παιδεία με τις Τέχνες, καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μαθητών στα σχολεία και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να προβάλλουν το έργο τους σε συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το σύμβολο των φετινών αγώνων είναι η μορφή του «θράκα Ορφέα» από τα έργα των ζωγράφων κ. Γρίβα και κ. Αρφαρά, που φιλοτέχνησαν στα έντυπα των Περιφερειακών Αγώνων και της Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Ορφέας και Ευρυδίκη».

Η μαθητική εβδομάδα καλλιτεχνικής έκφρασης των 14ων Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει από σήμερα ως τις 9 Μαΐου. Τα βραβευμένα σύνολα όλης της Ελλάδας θα παρουσιαστούν στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Αριστοτέλειο Θέατρο και στα περίπτερα της Δ.Ε.Θ. τις διοικήσεις των οποίων θα ήθελα να ευχαριστήσω.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, επίσης, στους χορηγούς μας που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: την HELEXPO που μας στήριξε και οργανωτικά, την AEGEAN, το Δήμο και την Νομαρχία Θεσσαλονίκης, την ΕΤ3.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη κ. Γιάννη Μαρκόπουλο, που μαζί με τα μέλη της Επιτροπής εργάστηκε ακάματα και συστηματικά για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Τέλος, ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής μας επιτροπής και διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη, κ. Μίμη Πλέσσα, που με την εμπειρία του και τις σοφές συμβουλές του καθοδηγεί τις αποφάσεις μας στο χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κηρύσσοντας την έναρξη της μαθητικής εβδομάδας καλλιτεχνικής έκφρασης επιτρέψτε μου να επιμείνω στην άποψη ότι απόψε εδώ στη Θεσσαλονίκη ανοίγει μια νέα σελίδα για την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είναι απόφασή μας να ενισχύσουμε την σχέση της παιδείας και του Πολιτισμού καθιστώντας τη νέα γενιά πρωταγωνιστή της σύγχρονης δημιουργικής μας έκφρασης. Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε ότι οι Αγώνες θα εμπλουτιστούν με νέες θεματικές, τη ρητορική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, το σκίτσο, τα κινούμενα σχέδια και το Θέατρο Σκιών καθώς και τον κινηματογράφο. Οι διακεκριμένοι γνώστες των συγκεκριμένων πεδίων που συμμετέχουν στην αποψινή μας εκδήλωση: ο κ. Μπαμπινιώτης, η κ. Χορτιάτη, ο κ. Σταυρόπουλος, η κ. Σπαθάρη και η κ. Μουζάκη, σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα του θεσμού και τους ευχαριστώ που με το κύρος, τις εμπειρίες και την ακτινοβολία τους ενδυναμώνουν τις προσπάθειές μας.

Δεν θα ήθελα όμως να κατέβω από το βήμα χωρίς να συγχαρώ τους πραγματικά μεγάλους πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων. Τους γονείς που επένδυσαν στα παιδιά τους. Τους εκπαιδευτικούς που μόχθησαν για τους μαθητές τους και τέλος, τα ίδια τα παιδιά, στα οποία ανήκει η επιτυχία. Αυτά τα παιδιά που μας κάνουν περήφανους αποδεικνύοντας την δημιουργικότητα της νεανικής αυθόρμητης ψυχής. Σε αυτή την ψυχή, σε αυτό το νεανικό πνεύμα, σε αυτή την ευαισθησία επενδύουμε με όλη μας τη δύναμη, επειδή πιστεύουμε ακλόνητα ότι αυτή η γενιά που έρχεται θα κάνει την Ελλάδα καλύτερη.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

 

Κεντρική Σελίδα