Τα «Μουσικά Σχολεία» στη Βουλή (5.5.2010)

Μουσικά Σχολεία, Εμπειροτέχνες, Πολιτισμοί, Συναίνεση

 

 

Το ζήτημα της λόγιας και της προφορικής μουσικής στη Βουλή. Πώς οι βουλευτές αντιδιαστέλλουν την αστική μουσική παράδοση της δύσης προς την ελληνική μουσική παράδοση της υπαίθρου. Πώς η ανάλυση αυτή (έστω και πρόχειρη, μερική) έρχεται να στηρίξει το αίτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Μουσικά Σχολεία εκείνων που γνωρίζουν την «παραδοσιακή ελληνική μουσική».

 

Παντούλας: «όλα αυτά τα παραδοσιακά όργανα, η Ελλάδα δυστυχώς δεν τα έχει κατοχυρώσει με πτυχία… σα να μην μας ενδιαφέρει η παραδοσιακή μουσική»

Ζιώγας: «θα ήθελα να εκφράσω τη συμφωνία στην τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παντούλας»

Κουράκης: «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τα άρθρα έτσι όπως είναι διατυπωμένα, ελπίζοντας όμως ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις βελτιώσεις θα τις δεχθείτε, όπως και αυτή που ανέφερε ο κ. Παντούλας…»

Κουρουμπλής: «πρέπει να δείξουμε έναν σεβασμό στη συνέχεια μιας παράδοσης που διατήρησε επί 400 χρόνια, η δημοτική μουσική και η ποίηση ήταν η ιστορική συνείδηση του έθνους στα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας»

Νταλάρα: «…με την τροπολογία που κατέθεσε πολύ σωστά ο εισηγητής μας και συνυπέγραψαν απ’ όλες τις πλευρές, δίνεται ένα δίκαιο γι αυτούς τους ανθρώπους που τίθεντο σε αμφισβήτηση .. οι γνώσεις των εμπείρων δεξιοτεχνών των παραδοσιακών οργάνων…»

Διαμαντοπούλου: «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, θα αντιμετωπιστεί συνολικά με το θέμα των Μουσικών Σχολείων…»

Λυκουρέντζος: «έχετε τη δική μας συγκατάθεση…»

 

 

 

Για μια ιστορική επισκόπηση του θέματος, βλέπετε εδώ