ΙΔΡΥΜΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»

Ολομέλεια της Βουλής - Συζήτηση του Σ/Ν του ΥπΠΟ: «Έγκριση της σύστασης Ιδρύματος με την επωνυμία ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και κύρωση του Οργανισμού του»

Μετά την κατάθεση στη Βουλή (22-3-2007) και τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (17-4-2007), συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής (2-5-2007) και ψηφίστηκε τελικά το Σ/Ν του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορούσε στην έγκριση της σύστασης του Ιδρύματος «Ευάγγελου Παπαθανασίου».

Μια σταχυολόγηση των απόψεων που εκφράστηκαν –υπέρ ή κατά- στη διάρκεια της συζήτησης μπορεί να αποτυπωθεί στο παρακάτω σχέδιο: (όλοι οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε βίντεο)

1.     Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε με την εισηγητική έκθεση (6 MB) της Κυβέρνησης.

2.     Από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης φάνηκε η κατ’ αρχήν αντίθεσή (5 MB) της στο σκεπτικό του Σ/Ν.

3.     Η έκφραση αυτών των αντιθέσεων διευρύνθηκε με εκατέρωθεν επιχειρηματολογία που περιστράφηκε γύρω από τη φύση της «Μουσικής» και την αναγκαιότητα της Μουσικής Παιδείας (12 MB). Πολλές αναφορές έγιναν και για τον Πολιτισμό ως κυβερνητική δραστηριότητα.

4.     Η αρμοδιότητα της Βουλής να κυρώσει (7 MB) τον Οργανισμό του Ιδρύματος μέσω της ψήφισης του σχετικού Σ/Ν του ΥπΠΟ ήταν αυτή που σταδιακά έβγαλε στην επιφάνεια την βασική αντίρρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

5.     Η συζήτηση περί των οικονομικών (15 MB) του Ιδρύματος ξαναέφερε (αναγκαστικά) τα ιδεολογικά θέματα μουσικής-παιδείας-πολιτισμού.

6.     Το ζήτημα της έδρας του Ιδρύματος, (16 MB) υπήρξε η κύρια ένσταση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την οδήγησε στην καταψήφιση του Ιδρύματος «Παπαθανασίου».

7.     Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσαν (9 MB) τελικά μόνο στα αυτονόητα. Η επίμονη επανάληψή τους επιβεβαίωσε και πάλι το βασικό πολιτικό άλλοθι (δεν είμαστε ειδικοί, αυτό μόνο αντιλαμβανόμαστε) και δήλωσαν τη (δια)κυβερνητική απραξία στα θέματα Μουσικής Παιδείας.

Στέργιος Ζυγούρας

Τα αρχεία βίντεο είναι κωδικοποιημένα σε μορφή DivX

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

Τομή Παιδείας και Μουσικής - Μια διερεύνηση της προοπτικής των Μουσικών Σχολείων

Τα πρακτικά της Ολομέλειας

«Ακαδημία Τεχνών» - Ανακοίνωση ίδρυσης

Η αιτιολογική έκθεση

Η Ελληνική Πολιτεία ως φορέας «Καλλιτεχνικής» Παιδείας – Το ζήτημα της Μουσικής

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής

Τα Μουσικά Σχολεία στη Βουλή (βίντεο)

Το ψηφισθέν Νομοσχέδιο

Ο κατά ΥπΠΟ «Πολιτισμός» (βίντεο)

Α (4 ΜΒ)   Β (2 ΜΒ)   Γ (2 ΜΒ)

«Κόντρες για τις κατεδαφίσεις» (άρθρο)

Η κατά ΥπΠΟ ιστορική αξία του Κρόνιου Λόφου (βίντεο)

Α (2 ΜΒ)   Β (2,5 ΜΒ)

Τα Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα

μέσα από κριτικά κείμενα και ντοκουμέντα

Κεντρική Θεματική Σελίδα